044 364 10 01

Телефонуйте нам!

Телефонуйте нам! гаряча лінія

044 364 10 01
Ми лікуємо
Підписка на новини

Запитання до спеціаліста

Тренуйте ваш мозок для того, щоб не потребувати окулярів для читання

Don’t tell me the moon is shining; show me the glint of light on broken glass.
Anton Chekhov (1860-1904)

З середнього віку, кришталики в ваших очах тверднуть, стають менш гнучкими. Ваші очні м'язи все більше борються, щоб зігнути їх для зосередження на цьому шрифті.

Але нова форма навчання – перенавчання мозку, насправді, може відстрочити неминучу вікову втрату візуального фокуса для близької відстані, так що вам будуть не потрібні окуляри для читання. Різні дослідження говорять, що це працює без жодного лікування.

Складнощі при  читанні  дрібного шрифту, що починаються в середньому віці, називаються пресбіопія, від грецьких слів «старий чоловік» і «очі». Це надзвичайно поширений стан і, незважаючи на грецьку етимологію, жінки відчувають це теж. Кожні п'ять років середньостатистична людина, старша 30 років, втрачає здатність бачити одну лінію на таблицях для читання, які використовуються в кабінетах окулістів.

Навчання включає в себе розглядання зображень, які називають «Плями Габора» (Gabor Patch) в різних умовах. Плями Габора оптимально стимулюють частину мозку, яка відповідає за зір. Навчання основане на намаганні  побачити Плями Габора, розміщені між близько розташованими, такими, що відволікають, Фланкерами. У навчанні, відстань між Фланкерами змінюється, цільовий контраст зменшується і зображення миготять на екрані до мілісекунди  – так, як хтось може ледь бачити ціль.

Ряд досліджень показує, що виконання подібних вправ сотні разів протягом декількох сесій щотижня протягом декількох місяців поступово зменшує старечу далекозорість.

Різні програми для смартфонів стверджують, що вони пропонують подібні вправи, які поліпшують зір. Одна з них, що називається GlassesOff, була обґрунтована науковими дослідженнями і  може також використовуватися  для поліпшення зору «лінивого» ока та при міопії.

Як додаток, GlassesOff не дешевий. Це може коштувати $ 24,99 за три місяці використання – досить довго, щоб пройти через початкову програму, після завершення якої вам буде запропоновано заплатити ще $ 59,99 на рік за навчання з технічною підтримкою. Це хороший варіант, але важка робота та ціна, ймовірно, означають, що ринок біфокальних окулярів та лазерної корекції залишатиметься сильним.