044 364 10 01

Телефонуйте нам!

Телефонуйте нам! гаряча лінія

044 364 10 01
Ми лікуємо
Підписка на новини

Запитання до спеціаліста

Комп'ютерний очний синдром

Дисфункція мейбомієвих залоз (ДМЗ) може бути викликана багатьма чинниками, одним з яких є напруження очей від роботи з комп'ютером. На щастя, деякі невеликі кроки щодо використання комп'ютера та смартфону можуть допомогти у зменшенні симптомів.

Комп'ютерний очний синдром що це?

Комп'ютерне напруження очей виникає при надмірному зоровому навантаженні, якщо дивитись на екран комп'ютера чи інший пристрій занадто довго. Як правило, відпочинок для ваших очей може допомогти зняти симптоми комп'ютерного напруження очей, які можуть проявляти себе головним болем, складністю фокусування, сухістю у очах, сльозотечою, дискомфортом в очах,  розмитістю зору, свербінням та відчуттям втоми очей.

Комп'ютерна напруга очей: як це спричиняє дисфункцію мейбомієвих залоз?

Мейбомієві залози – це крихітні залози на краях верхньої і нижньої повік, що виділяють олійну змазку, яка, коли ми блимаємо, захищає поверхню ока. Ця олія допомагає зберегти водяний компонент ваших сліз від надмірного висихання. Дисфункція мейбомієвих залоз – це дуже поширений тип синдрому сухого ока, при якому мейбомієві залози не секретирують достатньо олійної змазки, або якість їі не задовільна. Як правило, при цьому стані залози заблоковані, і дуже мало секрету може бути вивільнено, і це викликає дискомфорт у очах.

Комп'ютерне напруження очей може спричинити зменшення блимання і, як наслідок, дисфункцію мейбомієвих залоз. Більшість людей при використанні комп'ютера або подібного пристрою не блимають так часто, як це потрібно – це може бути на 60% менше, ніж без використання моніторів. Якщо швидкість блимання зменшується, змазка не буде секретуватися у достатній кількості, що означає, що водяна складова ваших сліз буде випаровуватися швидше, висушуючи очі. Це може спричинити застій у залозах повік, що призводить до їх дисфункцї.

Існує безліч різних способів лікування ДМЗ, які можуть допомогти пацієнтам, які страждають від цього, і те, що підходить для однієї людини, може не підходити для іншої.

Якщо ДМЗ  пов'язана з напруженням очей за комп'ютером, то погляд на те, як ви використовуєте комп'ютер – це гарне місце для початку.

Спроба скоротити час перед комп'ютером може бути складною, особливо якщо ви використовуєте комп'ютер для роботи, але пам'ятайте, що коли ви моргаєте, це допоможе зберегти вологу на поверхні очей. То ж спробуйте дотримуватися правила 20-20-20; кожні 20 хвилин дивитися в далину на 20 футів (6 метрів) упродовж 20 секунд.

Тим, хто має ДМЗ, швидше за все, доведеться поєднувати це з іншими «домашніми» процедурами, такими як теплі компреси для очей, масаж повік, притирання повік спеціальними серветками та гелями, що регулюють обмін речовин у мейбомієвих залозах, закапування зволожуючих крапель, прийом добавок з омега-3 і, можливо, прийом інших ліків.

Є й інші методи лікування, що можуть бути запропоновані офтальмологом або очною клінікою, які можуть давати чудові результати у лікуванні дисфункції мейбомієвих залоз, якщо будуть використовуватися  разом з «домашнім» лікуванням.