044 364 10 01

Телефонуйте нам!

Телефонуйте нам! гаряча лінія

044 364 10 01

Глаукома та спорт

05.02.2019

Глаукома – одна з головних причин втрати зору у всьому світі. Це захворювання вимагає постійного спостереження і при правильному своєчасному лікуванні хороший зір можна зберегти.

Згідно недавніх досліджень вчених з Каліфорнійського університету, зменшити ризик виникнення глаукоми допоможе регулярне фізичне навантаження. Більше того, кращі результати будуть при вправах середньої та високої інтенсивності.

Співробітники університету, що проводили дослідження, проаналізували статистику по населенню США. Виявилось, що глаукома у більш ніж 70% випадків зустрічається рідше у найспортивніших американців, після порівняння з тими, хто займається спортом мало.

Отримані цифри дослідники пояснюють тим, що спортивні вправи покращують кровотік в органі зору та впливають на показник внутрішньоочного тиску.

Вчені, що проводили дослідження, вирішили детальніше вивчити зв'язок між фізичною активністю та глаукомою.

Вони припустили, що інтенсивність фізичних навантажень сприятиме профілактиці глаукоми. Аналіз даних показав, що, збільшуючи швидкість ходьби на 10%, скорочується ризик розвитку глаукоми на 6%. Збільшення щотижневого спортивного навантаження на 10 хвилин призводить до показника зниження ризику на 25%.

Регулярний біг і спортивна ходьба покращують відтік внутрішньоочної рідини, нормалізації трофіки. Такі профілактичні заходи легко робити кожному.

Щоб зір не підводив вас, офтальмологи рекомендують:

  • регулярно перевіряти показники цукру в крові;
  • стежити за артеріальним тиском;
  • звертати увагу на вагу;
  • регулярно займатися спортом, узявши за правило щодня виконувати прості вправи, більше ходити або бігати підтюпцем.

Раніше вважалося, що спосіб життя людини дуже незначною мірі впливає на прогресію та прогноз глаукоми. Але описані вище дані доводять зворотне – є доведений зв’язок між харчуванням, фізичною активністю, розпорядком дня і внутрішньоочним тиском, здоров’ям очей.

Спорт та активний спосіб життя можуть значно понизити ризик розвитку глаукоми!