З дитинства не люблю овочі: що робити?
Виявляється, причина нашої нелюбові до овочів може бути прихована в наших генах. Навіщо ж їх любити і як це пов'язано з офтальмології? Вся справа в тому, що генетика впливає на наші смакові рецептори, а харчування – на наш зір і здоров'я очей в цілому. Наявність певних генів може дозволити вам почувати овочі більш гіркими, ніж іншим людям і цей «ген смаку» сам сформує ваші уподобання в меню. Проте, як відзначають вчені, чутливість смакових рецепторів зменшується з віком, а значить все ще може змінитися.
Генетика, наука складна
Як показують дослідження вчених з університету Кентуккі – володарі «гена смаку» уникають вживання в їжу поживних, корисних для серця овочів, таких як брокколі і брюссельська капуста. Також ці люди можуть мати подібну чутливість до темного шоколаду, кави і пива. Аналогічні ‒ риба і шпинат, які так корисні для нашого зору. Вже скоро, на науковому семінарі Американської асоціації кардіологів, який пройде в Філадельфії з 16 по 18 листопада ці напрацювання будуть представлені на весь світ.
Сьогодні відомо, що люди народжуються з двома копіями смакового гена – TAS2R38. Ті, хто успадковують дві копії варіанту, названого AVI, не чутливі до гіркоти речовин, які містяться в деяких овочах. Але ті, хто успадковує одну копію AVI і одну копію PAV, особливо чутливі і вважають ці продукти по-справжньому гіркими.
Правильне харчування – запорука здорового зору
Фахівці клініки «АЙЛАЗ» завжди рекомендують своїм пацієнтам починати лікування з модифікації свого способу життя. Перерви в роботі, збалансоване харчування, сон і прогулянки на свіжому повітрі – найкращі ліки в сучасному ритмі життя. Пам'ятайте, що фрукти та овочі містять безліч фитонутриентов і основних поживних речовин, які можуть зменшити запалення і окисне пошкодження ‒ два ключових процесу, пов’язаних з розвитком серцево-судинних захворювань, раку, діабету, глаукоми, сліпоти та інших захворювань, – їх вживання в їжу дійсно здатне вплинути на здоров’я.
Овочі, корисні для зору дуже легко запам’ятати. Існує два основні кольори продуктів, які допомагають нам зберегти зір:
- помаранчевий колір міститься в моркві, гарбузі, перці, хурмі, апельсинах. Велика кількість каротину в продуктах помаранчевого кольору сприяє виведенню токсинів з організму, а пектин має антиоксидантні властивості.
- зелений колір міститься в брокколі, авокадо, винограді, зелених яблуках, зелені. Лютеїн і зеаксантин, що містяться в продуктах зеленого кольору, не тільки зберігають зір, але і захищають від згубного впливу ультрафіолетових променів.
Більше інформації про корисний раціоні для здоров’я очей читайте в наших матеріалах. Краща профілактика захворювань очей – це ваш гарний настрій і життя, яка приносить задоволення, адже в природі вже є все, що сприяє вашому прекрасному самопочуттю! Бережіть себе!
Залишити відгук про клініку «АЙЛАЗ» , 05.09.2021 18:19:00
Шановні пацієнти! Ви можете залишити відгук про ваше відвідування клініки «АЙЛАЗ» і про роботу наших фахівців.