044 364 10 01

Телефонуйте нам!

Телефонуйте нам! гаряча лінія

044 364 10 01
Ми лікуємо
Підписка на новини

Запитання до спеціаліста

Публікації фахівців

Коценко (Мельничук) Анастасія Сергіївна
Коценко (Мельничук) Анастасія Сергіївна

Надання дієтологічної підтримки для лікування глаукоми - 14.05.2024

Глаукома – оманливе та небезпечне захворювання, оскільки у більшості пацієнтів або є кілька симптомів, або немає їх зовсім. Глаукоматозна оптична нейропатія є основною причиною незворотної сліпоти в усьому світі й другою причиною загальної сліпоти (8%). Приблизно 79 мільйонів людей у світі хворіють на глаукому, з них приблизно 2 мільйони пацієнтів у Сполучених Штатах і понад 11 мільйонів у всьому світі є білатерально (на обидва ока) сліпими через глаукому.

Провідною теорією основної причини пошкодження зорового нерва є надмірний тиск рідини в оці, що може бути спричинений підвищеним виробленням водянистої вологи, закорковуванням дренажних каналів, звуженням або закриттям кута райдужної оболонки. Оскільки в більшості випадків глаукоми спостерігається підвищення внутрішньоочного тиску, метою лікування є лише зниження внутрішньоочного тиску. Навіть у випадках глаукоми з нормальним внутрішньоочним тиском не існує іншого методу лікування, окрім як знизити внутрішньоочний тиск. У рандомізованих клінічних дослідженнях було доведено, що лікування, яке знижує внутрішньоочний тиск, покращує результати. Але навіть у цьому випадку не можна повністю вилікувати глаукому, а лише сповільнити її прогресування.

Традиційні методи лікування

Традиційний підхід до діагностики захворювання полягає у вимірюванні внутрішньоочного тиску, оцінці диска зорового нерва на наявність ознак дегенерації (екскавація, блідість тощо) та оцінці периферичного поля зору, де відбувається первинна втрата зору.

Контроль внутрішньоочного тиску при глаукомі може вимагати застосування декількох препаратів різних класів (див. таблицю). Застосування препаратів проти глаукоми затримує втрату поля зору внаслідок зниження внутрішньоочного тиску та знижує абсолютний ризик прогресування на 17% у пацієнтів з ранньою глаукомою. Багатоцентрове, рандомізоване, плацебо-контрольоване дослідження United Kingdom Glaucoma Treatment Study у 2015 році опублікувало результати, що свідчать про триваліше збереження поля зору у пацієнтів з первинною відкритокутовою глаукомою, які приймали латанопрост (Ксалатан).

Поширені побічні ефекти ліків проти глаукоми

Клас препаратів

Механізм дії

Назва препаратів

Дозування

Побічні ефекти

Адренергічні агоністи

Зниження вироблення водянистої вологи

Апраклонідин (Лопідін), Бримонідин (Альфаган)

2-3 рази на день

Очна алергія, гіркий присмак, сухість у роті, системна гіпотензія, порушення серцевого ритму

β-блокатори

Зниження вироблення водянистої вологи

Бетаксолол (Бетоптик), Картеолол, Левобунолол (Бетаган), Метипранолол (Оптіпранолол), Тимолол (Тимоптик)

1-2 рази на день, уникаючи нічного приймання

Брадикардія, бронхоспазм, депресія, втомлюваність, сухість очей (бетаксолол є кардіоселективним і може мати меншу респіраторну дію)

Інгібітори карбоангідрази

Зниження вироблення водянистої вологи

Бринзоламід (Азопт), Дорзоламід (Трусопт)

2 рази на день

Подразнення очей, кислий присмак

Холінергетики

Збільшення відтоку через трабекулярну сітку

Пілокарпін

3-4 рази на день

Нечіткість зору, поганий нічний зір, очний біль, головний біль

Аналоги простагландинів

Збільшення відтоку через увеосклеральний шлях

Біматопрост (Люміган), Латанопрост (Ксалатан), Тафлупрост (Зіоптан), Травопрост (Траватан), Унопростон (Рескула)

1 раз на день, як правило, перед сном

Подовження вій, зміна кольору райдужної оболонки чи гіперпігментація шкіри навколо очей, гіперемія, внутрішньоочне запалення, кератит

Дієтологічна підтримка

Хоча жодні дослідження не доводять зв’язок між певними харчовими продуктами чи добавками та глаукомою, можна з упевненістю припустити, що дієта та загальний стан здоров’я можуть впливати на розвиток хвороби. Очі – це частина тіла, тому те, що підтримує загальний стан здоров’я, може також підтримувати очні структури. Для людей, які живуть з глаукомою, та навіть для тих, у кого немає високого ризику розвитку глаукоми, дотримання дієтологічних рекомендацій щодо харчування й вибору способу життя може допомогти захистити зір.

Одна з теорій виникнення глаукоми пов’язана зі стресом. Тривалий стрес призводить до виснаження наднирників, а виснажені наднирники більше не здатні виробляти альдостерон, що стабілізує сольовий баланс в організмі. Коли з організму втрачається занадто багато солі, тканинна рідина накопичується та часто проникає в око, підвищуючи внутрішньоочний тиск і змушуючи кришталик висуватися вперед, а також пошкоджуючи зоровий нерв.

Продукти, багаті на антиоксиданти та фітохімікати (природні сполуки, що містяться в рослинах) – цільні зерна, ягоди, зелень і горіхи – можуть допомогти захистити від пошкодження вільними радикалами, які пов’язані з підвищеним ризиком розвитку таких захворювань очей, як глаукома. Однак вчені кажуть, що необхідні подальші дослідження, щоб визначити, чи захищають ці продукти від дегенерації сітківки, пов’язаної з глаукомою.

Цілозернові продукти багаті на клітковину, вітаміни та антиоксиданти. Клітковина необхідна для міцного здоров’я, оскільки вона допомагає підтримувати здорову травну систему, а вітаміни та антиоксиданти зміцнюють імунітет і захищають організм від хвороб. Все це також може допомогти покращити здоров’я очей.

Горіхи є хорошим джерелом вітаміну Е, магнію та аргініну, що захищають від глаукоми. Горіхи також багаті на корисні жири, клітковину та антиоксиданти, які борються з окислювальним стресом, що може призвести до пошкодження клітин. Збільшення споживання цих поживних речовин може знизити ризик розвитку глаукоми.

Підсумок

Очі є продовженням мозку та потребують живлення так само, як і будь-яка інша частина тіла. Нервова тканина є однією з найбільш метаболічно активних тканин і потребує великої кількості відповідних поживних речовин, щоб функціонувати належним чином. Враховуючи стан дієтичних можливостей, що пропонує стандартна дієта, з віком стає все важливіше приділяти пильну увагу своєму раціонові. На жаль, це не є пріоритетом для широкої громадськості та багато хто переповнений суперечливою інформацією про правильне харчування.

Таким чином, лікар-офтальмолог має вивчати роль їжі та поживних речовин для належного здорового функціонування, не тільки для лікування хронічних захворювань, але й для запобігання їх виникненню взагалі.

фільтр за автором:
Швиденко Олена Вікторівна
Швиденко Олена Вікторівна

Роговицу можно будет печатать на 3D-биопринтере - 02.09.2018

Швиденко Олена Вікторівна
Швиденко Олена Вікторівна

Магнитные импланты как защита от нистагма - 09.03.2018

Швиденко Олена Вікторівна
Швиденко Олена Вікторівна

Причины тёмных кругов под глазами - 04.02.2018

Швиденко Олена Вікторівна
Швиденко Олена Вікторівна

Как не дать смартфону испортить ваши глаза - 11.01.2018

Швиденко Олена Вікторівна
Швиденко Олена Вікторівна

О чём свидетельствует тик глаз - 16.06.2017

Швиденко Олена Вікторівна
Швиденко Олена Вікторівна

Белая радуга – редкий природный феномен - 06.03.2017

1 2 3 ... 5