044 364 10 01

Телефонуйте нам!

Телефонуйте нам! гаряча лінія

044 364 10 01

Лазерна корекція зору. Радість свободи або нереалізовані очікування?

01.02.2019

Більшість людей, що мають поганий зір і користуються окулярами, хотіли б позбавитися від них.

І практично усі «очкарики» знають про таку технологію, як лазерна корекція.

Лазерна корекція зору – практично моментальне вирішення питання. Декілька хвилин, і ви набуваєте хорошого зору, забуваєте про свої окуляри та лінзи. І це назавжди!

Що може бути привабливіше?

Та все ж, чому деяким так складно прийняти рішення та наважитися зробити це?

Давайте проаналізуємо це разом.

Для пацієнта це психологічні аспекти:

  • ви добре бачите в окулярах і лінзах, процес вже налагоджений і ви точно знаєте, що ви отримуєте –в лазерній же корекції завжди є невідомість (який буде зір, а якщо щось піде не так, може це боляче);
  • завжди колись –не зараз, потім, і у результаті – ніколи;
  • «читав в інтернеті погані відгуки про результати лазерної корекції»;
  • складнощі з вибором клініки –сьогодні великий вибір та усі найкращі.

Спробуємо в них розібратися.

Лазерна корекція (за світовою статистикою) в 93.7% випадків дає можливість отримати максимально можливий зір – 100% і вище. У інших випадках, де зір не досяг очікуваного максимуму, за бажанням пацієнта, можна зробити додаткову корекцію, щоб все ж отримати очікуваний результат. За статистикою, докоррекцію бажають виконати та виконують 2.2% пацієнтів. Інші почувають себе комфортно, досягнувши зору 75-80% і вище.

До речі, цей такий зір, при якому дозволено водіння авто без окулярів.

Лазерна корекція зору  найбільш керована та безпечна процедура в офтальмології. Це єдине втручання на очах, що офіційно дозволене на двох очах одночасно.

Американські колеги провели роботи з порівняння ризиків потрапити пішоходові в ДТП і отримати ускладнення при лазерній корекції. Так от, переходити вулицю небезпечніше!

Лазерна корекція, дійсно, дуже контрольований процес.

Чи буде боляче? Лазерна корекція протікає безболісно. Попри те, що рогівка дуже чутлива, декількох крапель знеболюючого препарату вистачає, щоб під час корекції відчувався тільки дотик, але не біль.

До того ж, уся процедура проходить досить швидко, а сама робота лазера триває секунди: корекція короткозорості в -5.0 діоптрій – це 15 секунд роботи лазера, корекція вікової далекозорості в +3.5 діоптрій – це усього лише 6 секунд (!!) роботи лазера. Фантастика, чи не так?!

Проте, після корекції, якщо вам проведена методика поверхневої шліфовки (ЛАСЕК, а не ЛАСИК, що обмовляється перед корекцією), пара днів дискомфорту, світлобоязні, сльозотечі забезпечені. Це пов'язано з тим, що при цій методиці лазерна корекція проводиться на поверхні рогівки та загоєння рогівки, відповідно, вимагає часу. На щастя пацієнтів, велика частина процедур виконується за методикою ЛАСИК (з формуванням тонкого поверхневого клапана, під яким проводиться корекція). Така методика забезпечує повне загоєння поверхні рогівки за лічени години та не викликає дискомфорту у пацієнта.

Отже, усе добре!

Звідки ж негативні відгуки, що ми можемо знайти в Інтернеті, і які так насторожують тих, хто приймає рішення?

По-перше, відомо, що негатив поширюється швидше і більше. Психологи знають, що невдоволений розповість 10 разів, задоволений – 1. Таким чином, співвідношення інформації 10 до 1!

По-друге, у деяких людей є невиправдані очікування до лазерної корекції. Лазерна корекція звільняє нас від окулярів, а не дає СУПЕР зір. Іноді назви, що служать рекламним інструментом, вводять в оману людей. Вони чекають чогось надможливого і виглядають дещо розчарованими, коли вільно читають на 100%.

По-третє, пацієнтам в клініках не повідомляють реальну статистику результатів, а гарантують 100%, та ще і супер-зір усім, без урахування індивідуальних особливостей очей.

Лазерна корекція зору – це, дійсно, «космічна» технологія, але все таки не диво.

І тепер щодо вибору клініки.

При виборі клініки керуйтеся декількома принципами:

  • з’ясуйте вік лазера і попросіть сертифікат, де це вказано –чим молодше лазер, тим він сучасніший (програми увесь час удосконалюються) і надійніший (технічний стан кращий);
  • дізнайтеся, скільки років клініка існує на ринку (якщо клініка «живе» більше 5-6 років, значить, досвід вже накопичився і логістика роботи вишикувалася);
  • з’ясуйте досвід хірурга –як мінімум, лікар повинен 5 років працювати у сфері лазерної корекції;
  • не обирайтеклініку, розташовану в офісних центрах і житлових будинках.  Комунальна гігієна та госпітальна гігієна дуже відрізняються. Не можуть у багатоповерховій житловій будівлі забезпечуватися такі ж умови чистоти повітря, води, вентиляції, як в медичній будівлі. А це, безумовно – безпека проведення хірургічних втручань. Клініка має бути окремим медичним центром!
  • дізнайтеся у лікаря, які відсотки зору, що досягається, отримують в клініці, і якщо він не готовий до відповіді –це не ваше місце;
  • дізнайтеся, в якому відсотку випадків пацієнтам відмовляють в лазерній корекції. Не усі є хорошими кандидатами для лазерної корекції. Як правило, в 10% випадків усіх пацієнтів лазерна корекція не може бути виконана. Це говорить про жорсткий відбір пацієнтів з точки зору безпеки лазерної корекції тапрогнозованої якості зору.

І ще трохи корисної інформації.

Нещодавно ми проводили анкетування серед пацієнтів офтальмологічного центру АЙЛАЗ, яким ми зробили лазерну корекцію. Одне з питань, що ми задавали, було:

«Як лазерна корекція змінила ваше життя»?

Приводимо декілька відповідей:

  • «Виявляється, навіть в місті на деревах є гнізда!»;
  • «Можу читати борди»;
  • «Покращилосязагальне самопочуття. Дивно. як поганий зір мені заважав, а я не здогадувалася»;
  • «Бачу, як хлопці дивляться на мене, куди спрямований його погляд»;
  • «Переглянула своє відношення до життя, зрозуміла, що таке комфорт хорошого зору»;
  • «Шкода, що так довго сумнівалася. Але, напевно, до усього потрібно дозріти».

Напевно...

Коли наші пацієнти запитують нас: «Доктор, а мені потрібно робити лазерну корекцію?», відповідь одна – НІ!

Лазерна корекція  це не лікувальна процедура, це те, що може поліпшити якість вашого життя, якщо ви чекаєте цих змін!