044 364 10 01

Телефонуйте нам!

Телефонуйте нам! гаряча лінія

044 364 10 01

Харчування та очі – чи це важливо

11.01.2019

Зір  безцінний. Через зір ми отримуємо 80% інформації від зовнішнього світу. Поганий зір різко знижує якість життя, обмежує нас у виборі спеціальності, захоплень, пересуваннях, соціальній активності.

Вітаміни та мікроелементи для здоров'я очей

Саме тому здоров'я очей  одна з найпоширеніших тем для дослідження та обговорення.

Одне з досліджень показало, що між неправильним харчуванням і погіршенням зору є тісний зв'язок. Люди, у яких в раціоні недостатньо цинку, антиоксидантів, вітамінів С і А, схильні до більш раннього розвитку катаракти і захворювань сітківки.

Потрібні й мікроелементи: калій, кальцій, селен, лютеїн, зеаксантин, антиоксиданти, що містять, допомагають підтримувати здоров'я очей.

Достатня кількість цих мікроелементів і вітамінів зможуть уповільнити розвиток такого небезпечного для зору захворювання, як вікова дегенерація жовтої плями, знизити ризик розвитку катаракти, поліпшити гостроту зору, тонус, мікроциркуляцію в тканинах ока, налагодити роботу зорового нерву, уповільнити короткозорість.

Ще одна поживна речовина для очей  Омега-3. Омега затримує катаракту, зменшує явища сухості ока, уповільнює розвиток короткозорості. Так що, вживаючи жирну рибу, ви одночасно захищаєте свої очі від багатьох проблем.

Де шукати заповітні вітаміни та мікроелементи для поліпшення зору?

Вітаміни та мікроелементи  це добре, але треба розуміти, в яких продуктах вони містяться.

Велика кількість антиоксидантів, корисних для здоров'я очей, зможете відшукати в зелених листових овочах: капусті темно-зеленого кольору, шпинаті, свіжій петрушці. Це саме те, що доступно в теплу пору року, і чим ми можемо із задоволенням ласувати.

Каротиноїди, теж дуже корисні для здоров'я очей, містяться в кукурудзі, брокколі, гарбузі, цукіні, червоному винограді, зеленому або помаранчевому солодкому перці, ківі. Каротиноїди також є в яйцях, особливо в жовтку.

Морква і морквяний сік в підтримці здоров'я очей  просто незамінні. Вони покращують гостроту зору, в них дуже багато каротину і вітаміну А. Вітамін А також міститься в чорниці, абрикосах, авокадо, жовтому болгарському перці.

Шипшина, буряк і цитрусові  це вітамін С.

Молоко, яловичина, сир і хліб  це наші мінерали, це цинк. Максимально багато його в екзотичних устрицях. Відмітимо, що саме нестача цинку призводить до розвитку катаракти, саме він попереджає старіння кришталика.

У сирі міститься багато вітаміну В2 і В12, що стимулюють обмін речовин в рогівці та кришталику, які покращують кровопостачання в очах.

Чорний шоколад для нашого зору теж дуже корисний. Він захищає кровоносні судини очей і зміцнює рогову оболонку.

Ну і, найголовніше, риба. У рибі, а конкретно, в лососеві, тунцеві, скумбрії, міститься велика кількість Омега-3.

Відомо, що середземноморська дієта (тобто риба, овочі та фрукти, а також якісне червоне сухе вино)  запорука здоров'я ваших очей.

Які продукти строго заборонені?

Наші очі не вимагають строгих обмежень у харчуванні, але все таки краще обмежити сіль і шкідливі харчові добавки. Ось, мабуть, і все, що заборонено.

Що точно вітається, так це повноцінна та різноманітна дієта з перелічених вище продуктів, чотириразове харчування і помірність. Тому що переїдання  не найкращий друг здоров'я. Їжте овочеві та фруктові салати, пийте морквяні, бурякові соки, включайте у свій раціон білкові, кисломолочні продукти, злаки. Потурбуйтеся про свій зір заздалегідь.