044 364 10 01

Телефонуйте нам!

Телефонуйте нам! гаряча лінія

044 364 10 01
Ми лікуємо
Підписка на новини

Запитання до спеціаліста

Астигматизм як частина вашої індивідуальності

Так, це один з тих станів, про які всі завжди думають гірше, ніж це є насправді. В більшості випадків астигматизм не потребує ніяких дій і турбот саме тому, що це є нормою, якщо очне яблуко не абсолютно сферичне. Так чому ви так засмучується з цього приводу?

Слабка астигматика

Думаю, ви й не здогадувалися, що мати невеликий астигматизм вважається більш нормальним, ніж взагалі не мати. Чому? Тому, що око є досить податливою структурою, яка втиснута в невелику розетку кісток орбіти, і астигматизм може бути для вас абсолютно не помітним, поки не досягне близько 0,75 діоптрій або більше. І навіть у такому випадку це буде, в основному, помітно вночі, особливо при розгляданні предметів навколо джерел світла. Слабкий астигматизм не потребує ніяких дій і призначень, окрім випадків, коли він супроводжується напруженням очей, болем в них чи головним болем – в такому разі корекція 0,75 діоптрій може допомогти вам ефективніше працювати з меншими зусиллями.

Астигматизм середнього ступеню

Якщо у вас більше 1 діоптрії різниці між двома меридіанами вашого ока, ви потрапляєте у цю групу, а окуляри зазвичай помітно змінюють ваш зір. Астигматизм, як правило, супроводжує короткозорість або далекозорість, але не завжди. Ваш оптик буде призначати окуляри (якщо вони потрібні) для виправлення розмитості зору. Контактні лінзи також варіант.

Високий астигматизм

Якщо у вас більше 3-4 діоптрій різниці між двома меридіанами вашого ока, то ви потрапляєте у цю групу і спеціальні очкові лінзи, і контактні лінзи важко підібрати для вас, бо навіть незначне зміщення лінз відносно ока призведе до розмиття зображення. Жорсткі газопроникні або RGP-контактні лінзи можуть  бути кращим варіантом, але їх підбір є досить складним і потребує досвідченого лікаря з контактної корекції. Так, лазерна корекція може розглядатися яка прийнятний варіант, але часто далекий від ідеального результату.

Кератоконус

Це прогресуюча хвороба, що спричиняє витончення та вип’ячування рогівки. Часто про це свідчить прогресування астигматизму, який не вдається  повністю відкоригувати окулярами – що називається нерегулярним астигматизмом. При звичайному астигматизмі поверхня ока є математично передбачуваною, що дозволяє виправити помилку за допомогою очкових чи контактних лінз, а при  нерегулярному астигматизмі її кривизна є різною у різних ділянках  рогівки і не може бути повністю виправлена звичайними методами. Спеціальні жорсткі контактні лінзи (склеральні лінзи) є основою корекції при кератоконусі, і після того, як вони успішно підібрані експертом, ви можете насолоджуватися порівняно гарним зором і продовжувати керувати авто, займатися спортом,  кар'єрою тощо.

Це захворювання рідко призводить до постійної втрати зору або необхідності трансплантації рогівки, якщо воно правильно скероване з самого початку методом фотополімеризації рогівки (крос-лінкінгу).

Так що до лазерної хірургії?

То є застарілий міф про те, що ви не можете мати успішну лазерну хірургію, якщо у вас астигматизм. Поки ви знаходитеся в межах діапазону можливостей LASIK,  звичайно, це є можливим. Навіть більш високі ступені астигматизму не завадять вам мати LASIK, але це може означати, що ви отримаєте менш відмінний результат.

Єдиним винятком є  кератоконус, що робить вас неприйнятними для лазерної операції на рогівці (передня поверхня вашого ока). Ви можете мати субклінічну форму кератоконусу, що виявляється лише під час глибокого тестування, проведеного під час консультації перед лазерною хірургією. Іноді, того факту, що у вас є близький родич з кератоконусом, достатньо, щоб ви не могли бути підходящим кандидатом для операції.

Пам'ятайте, що кератоконус є рідкісним захворюванням, яке вражає лише 1 з 2 000 людей, і більш ймовірно, що у вас стандартна форма астигматизму.

Тож не панікуйте – астигматизм частина вашої унікальності. Але якщо ви все ще  турбуєтеся про це, зателефонуйте до нас.