044 364 10 01

Телефонуйте нам!

Телефонуйте нам! гаряча лінія

044 364 10 01
Ми лікуємо
Підписка на новини

Запитання до спеціаліста

Чи можна прогнозувати результати лазерної корекції? Частина 2

Отже, ви обрали клініку для лазерної корекції.

Ви маєте об'єктивні докази її рівня, кваліфікації (ліцензія, вища акредитація, сертифікат ISO (бажано)), знаєте рік виробництва лазера, переконалися у досвіді хірурга у лазерній хірургії.

Тепер вам доведеться пройти серію спеціальних обстежень, що й покажуть, чи ви є хорошим кандидатом для лазерної корекції.

Дослідження спрямовані на пошук двох відповідей:

  • чи буде лазерна корекція безпечною?
  • чи отримаєте ви очікувану якість зору?

Безпека

Вам вимірять оптичну силу ваших очей і вивчать товщину вашої рогівки та її конфігурації.

Суть лазерної корекції полягає у шліфуванні рогівки для зміни її оптичної сили.

Зрозуміло, що при цьому відбувається витончення рогівки. Безпека лазерної корекції визначається залишковою після шліфування рогівки товщиною. Тому важливо знати: чи відповідає ступінь порушення рефракції ваших очей можливостям LASIK корекції?

Чим товща рогівка, тим краще. Якщо рогівка початково тонка та/або ступінь порушення рефракції ока велика, то після лазерної корекції рогівка може виявитися занадто тонкою і втратити свою міцність. 

Вважають, що з вихідної товщини рогівки менше 480 мкм лазерна корекція не проводиться. Товщина рогівки після лазерної корекції не повинна бути меншою за 300 мкм (без урахування товщини клапана!).

Це точні міжнародні стандарти, встановлені на сьогодні для забезпечення безпеки лазерної корекції.   

! Дізнайтеся вихідну товщину вашої рогівки та ту розрахункову товщину, що залишиться після корекції.

Для пацієнтів з вищим ступенем короткозорості пропонується програма щадного шліфування рогівки, що дозволяє «економити обсяг шліфування» та зберігати її товстішою після корекції.

Для різних моделей лазерів існують свої можливості для корекції.

Модель лазера, на якому вам виконуватимуть лазерну корекцію, повинна мати сертифікат FDA. Такий сертифікат отримує лазер, що пройшов тривалу клінічну перевірку на великій кількості пацієнтів з аналізом післяопераційних і віддалених результатів корекції та підтвердив високий рівень безпеки й точності. У цьому сертифікаті вказані параметри короткозорості, далекозорості та астигматизму, за яких можлива лазерна корекція на цій моделі лазера.   

Так, лазер WaveLight EX-500 2015 випуску має дозвіл для корекції міопії до -12.0Д, гіперметропії до +6.0Д та астигматизму до 6.0 діоптрій.

За світовою статистикою, після лазерної корекції на цьому лазері зір вищий за 0.6 (60%) (гострота зору, дозволена для водіння автомобіля без окулярів), досягається в 99.4% випадків усіх корекцій, і зір 1.0 (100%) і вище – у 93.4%. випадків.

Безпека лазерної корекції визначається також і конфігурацією рогівки, що оцінюється за її оптичною топограмою.

Сьогодні офтальмологічні центри, що займаються лазерною корекцією, мають це обладнання.

Дуже важливим моментом оцінки рогівки є її внутрішня поверхня. У деяких випадках дізнатися про початок кератоконусу (захворювання, при якому лазерна корекція абсолютно протипоказана), можна лише за результатами цього дослідження.

Дізнайтеся у лікаря, чи проведено вам дослідження задньої поверхні рогівки.

Не всі центри лазерної корекції зору мають це обладнання.

Отже, ваша рогівка досить товста, а рівень порушення рефракції дозволяє провести лазерну корекцію безпечно.

Очікувана якість зору

Що таке якість зору?

Навіть за точної лазерної корекції зору, коли усувається короткозорість чи далекозорість, людина може бути не задоволена своїм зором. Це може бути пов'язане з появою (або не усуненням) кругів світлорозсіювання навколо предметів, зниженням чіткості зображення в сутінковий і нічний час, появою відблисків від предметів, що світяться в нічний час (наприклад, від фар зустрічних машин).

Якість зору, що ви отримаєте після лазерної корекції, значною мірою залежить від того, як зміниться конфігурація рогівки після корекції та якого діаметру планується зона шліфування.

Під час лазерної корекції короткозорості центральна частина рогівки стає більш плоскою, а при корекції далекозорості – крутішою. Кваліфікованим лікарям відомі параметри рогівки, за яких якість зору буде незадовільною.

! Дізнайтеся у лікаря, чи не виходить конфігурація вашої рогівки за межі допустимої.

Очікувана конфігурація рогівки, що ви отримаєте після корекції, може бути розрахована лікарем під час консультації. 

Для мінімізації впливу зміни конфігурації рогівки (він є неминучим за будь-якої лазерної корекції) на якість зору, пацієнтам з короткозорістю пропонується спеціальна персоналізована програма асферичної корекції. Така програма включає два послідовні етапи – корекцію вашої рефракції, а потім додаткове шліфування для створення такого профілю рогівки, при якому світлорозсіювання буде мінімальним.

! Обговоріть із вашим лікарем, чи доцільно вам виконати асферичну програму лазерної корекції?

Увага! У міжнародній практиці застосовується така класифікація лазерних корекцій: стандартна програма та кілька персоналізованих: щадного шліфування рогівки, асферична та персоналізована для усунення передіснуючих аберацій (світлорозсіювання).

Інших класифікацій та назв корекцій у міжнародній класифікації НЕМАЄ!

Якість вашого зору багато в чому визначається й шириною зони корекції – так званої оптичною зоною. Корекція не виконується по всій площі рогівки, а лише у її центрі, навпроти зіниці. Через цю зону світло потрапляє в око та переломлюється рогівкою. Якщо зіниця велика, а зона корекції маленька, то якість зору страждатиме, оскільки світло потраплятиме в око і з зони рогівки, де корекція не проведена.   

Заведено вважати, що оптична зона лазерної корекції повинна бути не менше ніж 6 мм для короткозорості та не менше ніж 7 мм для далекозорості. Чим ширша ваша зіниця (що також вимірюється під час обстеження), тим більше шансів отримати периферичні круги світлорозсіювання після лазерної корекції. 

! Дізнайтеся у лікаря, якою є запланована оптична зона корекції у вашому випадку.

Пам'ятайте, що лазерна корекція – це незворотна процедура, яка не терпить компромісів.

Сучасна світова офтальмологія пропонує альтернативні методи корекції, якщо лазерна корекція з якихось причин не може бути проведена або не може дати вам хорошої якості зору.

! Тому обов'язково запитайте лікаря, чи має клініка ВСІ альтернативні методи корекції (імплантація факічних лінз, ортокератологія, рефракційна заміна кришталика).

Лікар поцікавиться й вашим способом життя. При деяких видах спорту та умовах роботи переважною є поверхневе лазерне шліфування (LASEK, ASA) або імплантація факічних лінз.

Важливим є і вік пацієнта: мінімальний вік, рекомендований для ЛАСІК – 18 років (у випадку, якщо ваш зір був стабільним принаймні протягом останніх 12 місяців).

І, звичайно ж, лазерна корекція не виконується при інших захворюваннях очей: запальні стани слизової оболонки та рогівки, глаукома, катаракта. До групи відносних протипоказань до лазерної корекції відносяться люди з діабетом, аутоімунними захворюваннями. 

Тому обов'язково інформуйте лікаря про ваші захворювання. Це допоможе йому ухвалити правильне рішення про вид корекції та спланувати спостереження у післяопераційному періоді.

Лазерна корекція – чудова, високотехнологічна процедура, що дає нам можливість практично чарівного за якістю та швидкістю покращення вашого зору.

Але все ж таки, лазерна корекція – це не чари та не панацея.

Обов'язок висококваліфікованої клініки, що поважає довіру своїх пацієнтів і піклується про свою репутацію – допомогти пацієнтові зробити правильний вибір.

Читайте наступну частину

Попередня частина