044 364 10 01

Телефонуйте нам!

Телефонуйте нам! гаряча лінія

044 364 10 01

Лазерна корекція зору або м'які лінзи – що ми вибираємо

04.04.2019

В епоху інформаційних і цифрових технологій практично не залишилося людей з ідеальним зором. Ноутбуки та смартфони зробили нас залежними від екранів, тим самим погіршивши наш зір. Згідно з даними Всесвітньої організації охорони (ВООЗ) здоров'я, у всьому світі зараз налічується близько 253 мільйонів чоловік, які страждають від порушень зору, з них 124 мільйонів людей мають короткозорість або далекозорість.

Сучасні технології пропонують нам великий вибір вирішення питання по корекції короткозорості. Це окуляри, контактні лінзи, лазерна корекція зору.

Якщо прямо зараз ви знаходитеся перед вибором, значить, вам просто необхідно дізнатися про усі плюси та мінуси контактної та лазерної корекції.

Види контактних лінз та їх особливості

Уявимо, що ви вже прийняли одне з головних рішень у своєму житті та готові до корекції свого зору за допомогою контактних лінз. Якщо це так, тоді вам треба знати, що лінзи виготовляються з різних матеріалів.

Глобально лінзи діляться на жорсткі та м'які.

Популярнішими є м'які лінзи (вони комфортніше та менше термін звикання), хоча останнім часом і жорсткі привертають увагу лікарів і пацієнтів.

М'які контактні лінзи відрізняються своєю еластичністю. У тому, що вони зручні ‒ немає ніяких сумнівів. Особливо для людей з високим ступенем короткозорості або різною оптичною силою очей (в цьому випадку окуляри погано переносяться).

За лінзами потрібно доглядати, їх потрібно вчасно міняти, вони можуть накопичувати на своїй поверхні білкові та сольові відкладення, бактерії. Найбільш зручні сучасні одноденні лінзи, які ви одягаєте уранці та викидаєте увечері. При користуванні такими лінзами вам не потрібно возитися з їх очищенням, мати додаткові аксесуари ‒ контейнери, спеціальні розчини для зберігання. М'які лінзи, незважаючи на їх сучасні високотехнологічні матеріали, частково затримують кисень і викликають сухість очей. Тому не для усіх людей вони можуть бути комфортні.

Сучасні жорсткі лінзи менш комфортні в період звикання до них, проте не викликають сухості очей і мають менші ризики інфікування.

Зараз в Україні з'явилися спеціальні жорсткі лінзи ‒ так звані склеральні. Ці лінзи підійдуть для тих людей, у яких в результаті різних захворювань ока сталася зміна форми рогівки та ніякі інші види корекції не допомагають. Такі лінзи уперше з'явилися в клініці АЙЛАЗ ще в 2007 році і сьогодні допомагають набути зір багатьом людям!

Якщо у вас є бажання здивувати ваших близьких і змінити колір ваших очей ‒ це теж можливо. Косметичні лінзи можуть змінити колір очей і приховати деякі дефекти поверхні ока.

Підведемо підсумки: переваги і недоліки контактної корекції зору

Переваг у контактних лінз вистачає.

  1. Зір в лінзах природніший, ніж, наприклад, в окулярах. Це перший плюс.
  2. Другий полягає в тому, що контактні лінзи переміщуються разом з очима, не викликаючи спотворень зображення.
  3. Крім того, контактні лінзи не обмежують бічний зір.
  4. Ще один безперечний плюс контактних лінз в тому, що негативно на вашій зовнішності вони ніяк не відбиваються. Швидше, навпаки. За допомогою відтінків тих же лінз ви можете змінювати колір своїх очей.

Мінуси у контактних лінз теж є:

  • по-перше, вони стикаються з рогівкою ока, можуть травмувати та інфікувати рогівку при порушенні гігієни користування і зберігання;
  • по-друге, користування лінз ускладнює доступ кисню до рогівки, тобто обмежує її повноцінне дихання;
  • по-третє, тривале користування лінзами викликає сухість очей.

Це хороші приводи подумати про альтернативу!

Міфи, переваги та недоліки лазерної корекції зору

Лазерну корекцію зору називають сьогодні одним з найпопулярніших і найефективніших методів корекції. Вона може вилікувати короткозорість, далекозорість, астигматизм.

Лазерна корекція відносно молода. Уперше вона була виконана в 1986 році. Тому з нею доки ще пов'язані багато міфів і упереджень:

  • по-перше, є думка, що лазерна корекція є хворобливою процедурою. За словами лікарів, це не зовсім так. Операція проводиться під місцевою краплинною анестезією та є практично безболісною. В основному, ми відчуваємо страх перед невідомою майбутньою процедурою;
  • ще один міф пов'язаний з тим, що лазерну корекцію зору небажано робити до пологів. Лікарі повністю його заперечують, роблячи акцент на тому, що не було проведено жодного клінічного дослідження, за результатами якого можна було б говорити, що вагітність і пологи якось впливають на підсумковий результат корекції. Звичайно, враховуючи етичні моменти і певні зміни гормонального фону, в період вагітності та годування дитини грудьми операцію робити не варто;
  • найстрахітливіший міф пов'язаний з тим, що після лазерної корекції зору можна осліпнути. Це не так. Лазерна корекція зору вважається найбезпечнішою операцією в офтальмології та навіть офіційно дозволена на обох очах одночасно в силу її високої передбачуваності та керованості. Американські вчені порахували, що ризик потрапити в ДТП вище за ризик ускладнень під час операції лазерної корекції, тому пропонують пацієнтам не приїжджати повторно для операції другого ока.

І, проте, незважаючи на високу технологічність і безпеку, у лазерної корекції є і недоліки.

Тому, наважуючись на лазерну корекцію, слід зважити для себе усі «за і проти».

Розпочнемо з плюсів:

  • перший і найголовніший плюс лазерної корекції зору полягає в майже чарівній можливості за лічені хвилини поліпшити свій зір і назавжди позбавитися від окулярів і лінз. Повна свобода від корекції на усе життя!
  • операція ‒ найшвидша в офтальмології та безболісна. Вже виходячи з клініки, ви бачитимете добре!
  • обмеження після операції мінімальні ‒ вас попросять остерігатися інфекції очей і травми, тобто обмежити відвідування басейну, фітнес-клубу, місць з підвищеною задимленістю. Вже через місяць і ці обмеження знімаються. Ви повністю вільні. Займайтеся, чим хочете, і отримуйте задоволення від прекрасного зору.

Багато людей після лазерної корекції говорять, що і не підозрювали про ті незручності, яке приносить нечіткий зір і необхідність носити окуляри.

Що ж слід згадати з мінусів:

  • у лазерної корекції зору є вікові обмеження. У дитячому та підлітковому віці ви не зможете її провести. Лазерна корекція доступна тим, кому вже виповнилося 18 років;
  • лазерна корекція може бути виконана, тільки якщо ваші очі здорові, ані запалення поверхні ока, ані захворювань сітківки немає;
  • лазерна корекція не вирішує питання корекції зору для близу після 45 років, тобто не зможе вас позбавити від вікової далекозорості;
  • на відміну від лінз і окулярів, результат лазерної корекції зору залишається з вами назавжди.

У цьому її і плюс, і мінус. І саме тому, зважившись на лазерну корекцію, виберіть спеціалізований офтальмологічний центр, що має достатній досвід роботи і нову техніку, заздалегідь складіть питання, які ви б хотіли обговорити з лікарем. Обговоріть усі деталі майбутньої операції, і тільки після цього приймайте рішення.

У будь-якому випадку, варіанти корекції зору є. Вам залишається тільки вибрати. Зважте усі «за і проти», проконсультуйтеся з досвідченими фахівцями і прийміть вірне для себе рішення.